Despre mine

Denisa Andreea

Blogs Home » Life » Sanatate » Totul Bio

Totul Bio

Sfaturi de sanatate, beneficii, retete sanatoase.



Articole Blog

01. Bucataria traditionala afgana - Jan 21, 2020 9:08:00 PM
Bucataria afgana se bazeaza in mare parte pe principalele culturi de cereale, precum grau, porumb, orz si orez. Pe langa acestea, foarte des intalnite sunt fructele (rodii, struguri si pepene sub forma de minge de rugby) și legumele autohtone, precum si produsele lactate precum laptele, iaurtul si zerul.

Bucataria traditionala afganaSurse foto: Cooktogether.com, Tarasmulticulturaltable.com, Tasteoftheplace.com, Cookwithmanali.com, Pinterest.com
Kabuli palao este mancarea natională a Afganistanului. Aceasta este o mancare pe baza de orez fiert pe jumatate si pus apoi la cuptor impreuna cu stafide, morcovi si carne de miel. Ca si condimente se folosesc cardamomul, chimionul si scortisoara.

Un alt tip de preparat foarte des intalnit este Aushak sau coltunasi umpluri cu praz si foi de ceapa verde. Acestia sunt serviti alaturi de un sos picat de carne tocata, peste care se adauga iaurt cu usturoi si frunze de ment proaspt tocate.

Bolani este un alt tip de mancare traditionala afgana, perfecta de savurat atunci cand esti pe strada. Bolani sunt de fapt niste placinte facute din aluat de paine si umplute cu carne, fructe de mare, cartofi, dovleac si alte tipuri de legume.

Sheer Kurma este foarte cunoscut mai ales in perioada Ramadamului. Acest este un fel de mancare pe baza de lapte, taietei si curmale ce se serveste dimineata dupa incheierea postului. Ca si ingredient, localnicii folosesc sofran pentru a-i da un gust unic.

Borani Panjan este un preparat afgan fara carne. Acesta se pregateste din felii de vinete coapte si fierte apoi in sos aromat de rosii. Se serveste alaturi de un iaurt gros condimentat cu usturoi si menta.




02. Briose cu unt de arahide, banane, fulgi de ovaz si iaurt grecesc - Jan 18, 2020 7:03:00 PM
Delicioase, sanatoase, simple de facut si nu contin faina sau ulei. Ai nevoie de de un blender sau de un procesator de bucatarie, o tava speciala pentru briose si, bineinteles, un cuptor. Sunt perfecte pentru micul dejun, alaturi de o cafea sau dupa workout.

Briose cu unt de arahide, banane, fulgi de ovaz si iaurt grecescSursa foto: Thewholesomedish.com
Ingrediente:2 banane bine coapte2 oua200 g de fulgi de ovaz100 g de iaurt grecesc100 g zahar brun (zahar brut din trestie de zahar, zahar din flori de cocos)85 g de unt de arahideo lingurita de extract de vanilieo lingurita de praf de copto jumatate lingurita de bicarbonat de sodiuun sfert de lingurita de sare

Ingrediente:
Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.
Pregateste o tava speciala de briose, unge sau foloseste un spray cu ulei pentru gatit si aseaza hartiutele speciale pentru muffins.
Adauga toate ingredientele de mai sus intr-un robot de bucatarie si amesteca aproximativ un minut pana cand optii o compozitie omogena.
Umple fiecare forma cam 3/4 deoarece vor creste la cuptor.
Coace aproximativ 15-17 minute.
Lasa sa se raceasca apoi scoate din forma.
Pot fi pastrate la frigider aproximtiv 7 zile intr-un vas inchis ermetic.


Te-ar mai putea interesa si:Briose sarate cu branza Cheddar si spanacBriose cu banane, capsune si iaurt grecescReteta simpla de briose cu bananeBriose sanatoase cu fulgi de ovaz, zucchini si morcoviIndulcitori naturali si alternative sanatoase pentru zahar




03. Somon la cuptor cu piure de mazare si praz - Jan 11, 2020 8:22:00 PM
Aceasta reteta de somon facut la cuptor si servit alaturi de o garnitura de piure de mazare si praz, este solutia perfecta pentru o cina usoara, pentru masa de pranz sau pentru un eveniment alaturi de prieteni sau familie.

Somon la cuptor cu piure de mazare si prazSursa foto: Myrecipes.com

Ingrediente:4 bucati de somon (115 - 125 g bucata);300 g de mazare congelata1 praz2 linguri de unt60 ml de smantana pentru gatit (poate sa fie si vegana)60 ml de vin alb1 lingura de frunze proaspete de mentasare si piper dupa gust
Preparare:Preincalziti cuptorul la 230 de grade Celsius;Intr-o tava, pune o foaie de hartie de copt pune o lingura de unt mijloc, iar deasupra aseaza bucatile de somon;Asezoneaza cu sare si piper si da la cuptor pentru 8 - 12 minunte;Intr-o cratita, pune cealalta lingura de unt si caleste prazul taiat rondele pentru aproximativ 3 minute;Adauga mazarea, vinul si un sfert de cana de apa. Fierbe cam 5 minute la foc mediu pana cand mare parte din lichid s-a evaporat.Transfera totul intr-un blender, adauga si smantana lichida si menta si mixeaza.Serveste alaturi cu o bucata de somn.



04. Tarta sarata cu praz si ricotta - Jan 9, 2020 8:18:00 PM
O reteta de tarta perfecta ca si aperitiv, gustare sau pentru pranzul de la birou. Se potriveste de minune si pentru o masa in familie sau alaturi de prieteni. Indiferent in scop doresti sa o prepari, cu siguranta de vei bucura de aroma aparte a prazului si de consistenta ricottei.

Tarta sarata cu praz si ricottaSursa foto: Zonzolando.com
Ingrediente pentru blat:200 g de faina65 g de unt1 ou20 ml de apa5 g de sare
Ingrediente pentru umplutura:250 g de ricotta500 g de praz20 ml de ulei de masline extra virgin2 oua80 g de parmezan20 g de pesment sau faina de malaiun varf de cutit de nucsoarasare si piper dupa gust
Preparare:Taie untul cubulete si lasa-l cateva minute la temperatura camerei;Dupa ce a capatat o consistenta mai moale, pune-l intr-un bol, adauga faina si sarea si framanta pana cand rezulta o compozitie omogena.Lasa aluatul sa se raceasca in frigider pentru aproximativ o ora si jumatate.Intre timp, prepara umplutura.Taie prazul rondele si pune-l la rumenit in uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta pentru aproximativ 10 minute, amestecand din cand in cand.Adauga apoi 125 ml de apa, pune un capac peste tigaie si lasa sa fiarba 10 minute dupa care opreste focul.Scoate coca din frigider si intinde o foaie de 3-4 mm grosime, atat cat sa acopere o tava de tarta cu diametrul de 24 cm.Pune aluatul in tava si apasa bine pentru a acoperi toate spatiile. Da tava din nou la frigider.Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.Intr-un bol, amesteca ricotta cu ouale, aproape tot parmezanul, nuscoara si prazul. Adauga sare si piper dupa gust.Amesteca bine ingredintele si pune compozitia peste aluatul din tava.Presara deasupra parmezan ras si da la cuptor pentru 30-35 de minute.


05. Supa de cartofi cu linte - reteta vegana/de post - Jan 4, 2020 5:00:00 PM
Delicioasa, reconfortanta, hranitoare, aromata. Asa putem descrie aceasta reteta vegana sau de post de supa de cartofi cu linte si suc de rosii. Cimbrul si oregano-ul ii vor da o savoare aparte ca tu sa te bucuri de o aroma aparte.

Supa de cartofi cu linte - reteta vegana/de postSursa foto: Cookinglsl.com
Ingrediente:240 g de linte340 g de cartofi3 catei de usturoio ceapa micaun morcov mare50 ml de suc de rosii2 linguri de ulei vegetal1 l de apacondimente dupa gust: sare, piper, cimbru, oregano
Preparare:Intr-o cratita pune uleiul la incins si adauga ceapa taiata solzisori. Lasa la rumenit pentru 1 minut.Adauga usuroiul si morcovii taiati cubulete si mai lasa la prajit inca 2-3 minute.Adauga sosul de rosii si lintea si lasa la fiert pentru 1 minut.Adauga cartofii si apa. Adauga condimente dupa gust si lasa totul la fiert pentru aproximativ pentru 25-35 de minute la foc mediu spre mic pana cand catofii si lintea devin moi.Serveste supa calda.

In cazul in care nu stii ce retete de supa sa mai gatesti, inspira-te din colectia noastra de supe.





06. Suc de sfecla rosie cu morcov si mar - o bautura cu puternice efecte detoxifiante - Dec 23, 2019 9:40:00 AM
Indiferent ca-ti doresti o cura de detoxifiere dupa mesele bogate de sarbatori sau sa-ti mentii corpul sanatos si sa elimini toxinele acumulate de-a lungul timpului, sucul din sfecla rosie, morcov si mar este tot ceea ce ai nevoie.

Exista patru modalitati prin care poti elimina toxinele din organism:
eliminarea toxinelor sub forma de grasimi din ficat;eliminarea toxinelor din rinichi;eliminarea toxinelor si a alimentelor nedigerate din intestine;eliminarea toxinelor metabolice din piele.
Cei 3 muschetari ai dietei de detoxifiere
1. Beneficiile merelor
Nu degeaba se zice ca un mar pe zi tine doctorul departe. Merele sunt foarte bogate in nutrienti, printre care se numara vitaminele A, B1, B2, B6, C, E și K, acid folic, niacina, zinc, cupru, potasiu, mangan si fosfor. Fibrele dietetice regasite in mar ajuta la mentinerea sanatoasa a sistemului digestiv, iar datorita antioxidantilor ajuta la protejarea celuleor impotriva radicalilor liberi.


2. Beneficiile sfeclei
Sfecla protejeaza inima, fiind bogata si in nuttrienti precum vitaminele A, C, complexul de vitamine B, fier, potasiu, magneziu si cupru. Antioxidanti precum licopenul si antocianii ajuta la intarirea sistemului imunitar si tin colesterolul "rau" sub control. De asemenea, sfecla mai contine si betalaina, care este o substanta antiinflamatoare si ajuta la protejarea ficatului. prezinta si proprietati anti-imbatranire, iar fibrele solubile ajuta la eliminarea toxinelor in tractul digestiv, ajutand si la eliminarea kilogramelor in plus.


3. Beneficiile morcovilor
Printre cei mai importanti nutrienti pe care ii gasim in morcovi, se numara: vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, E și K. In plus, mai contin si niacina, acid folic, acid pantotenic si minerale precum fosfor, calciu, potasiu, magneziu si seleniu. Una dintre cele mai importante componente care fac ca morcovii sa se distinga de fructe sau legume este beta-carotenul. Corpul nostru transforma beta-carotenul in vitamina A care contribuie la buna functionare a ochilor si a sistemului imunitar. Vitamina A mai ajuta si la eliminarea toxinelor din organism si reducerea grasimilor din ficat.

Suc de sfecla rosie cu morcov si mar

Ingrediente si preparare a sucului de sfecla rosie, morcov si mar1 morcovun sfert de sfecla rosie1 mar100 ml apaoptional: ghimbir, lamaieTaie legumele si fructele cubulete, apoi punele intr-un blender impreuna cu o cana de apa.
Pentru a te bucura de toti nutrientii, este indicat consumul sucului dimineata pe stomacul gol, cam cu o ora inainte de micul dejun. De asemenea, consuma-l proaspat imediat ce l-ai preparat pentru a nu se oxida si a-si pierde din nutrienti.

7 beneficii ale sucului de sfecla rosie cu morcov si marInima sanatoasa. Sfecla si morcovul contin luteina, beta- si alfa-caroten, nutrienti se sustin buna sanatate a inimii, datorita efectelor de reglare a presiunii arteriale si a controlarii nivelului de colesterol.
Piele sanatoasa. Vitamina A este cunoscuta pentru proprietatile sale anti-aging, iar beta-carotenul prin efectele sale antioxidante incetineste imbatranirea celulelor.
Creier sanatos. Numarul mare de nutrienti pe care aceste 3 legume si fructe le contin, prezinte efecte pozitive asupra functiilor cognitive, crescand nivelele de concentrare si memorare.
Protejeaza ochii. Vitamina A previne uscarea ochilor si ajuta la combaterea oboselii acestora. In plus, ajuta si la intarirea muschilor ciliari ai ochiului care sunt responsabil cu focalizarea.
Protejeaza sistemul imunitar si combate diverse alergii si infectii.
Ajuta la scaderea in greutate. Avand un indice glicemic mic si fiind bogat in fibre, sucul de sfecla rosie cu morcov si mar, furnizeaza energie pentru un minim de calorii consumate.
Detoxifiaza organele vitale. Pe langa faptul ca ajuta la detoxifierea ficatului si purificarea sangelui, acest suc ajuta si la producerea de noi celule rosii in sange.






07. Micul dejun in jurul lumii - ce mananca spaniolii la micul dejun? - Dec 22, 2019 8:58:00 AM
In Spania, micul dejun este cea mai simpla masa a zilei, iar cea mai consistenta este pranzul. Mai jos ti-am pregatit o lista cu cele mai populare produse pe care spaniolii le prefera la micul dejun.

mic dejun spaniol traditionalSursa foto: Spanishsabores.com
1. Tostada con tomate y jamón
Una dintre cele mai consumate produse traditionale spaniole la micul dejun este tostada. Aceasta este paine prajita care poate fi savurata atat cu unt si cu gen cat si cu un sos de rosii maruntite asezonat cu ulei de masline si peste care se pune o felie de jambon.

Vezi această postare pe Instagram
Tostada con tomate natural y jamón, el desayuno perfecto. Ven y pasa por uno, contamos con aire acondicionado en Al Lío Gastrobar para que disfrutes el desayuno más a gusto😎 • • • #Alliogastrobar #alliogastrobar #desayuno #desayunoespañol #tostadaconjamon #tostadacontomate #restaurant #viernes #restaurante #villafranca #villanuevadelpardillo #villanuevadelacañada #madrid #food #foodporn #comida #comidasO postare distribuită de Tapas|Bar|Gastronomía (@alliogastrobar) pe Iun 28, 2019 la 12:58 PDT
2. Chocolate con churros
Spania este renumita pentru ciocolata ei calda si cum ar putea fi servita decat cu o portie de churros deliciosi? In Madrid alaturi de ciocolata calda sau cafea se mai servesc si soletillas care sunt un fel de piscoturi sau in Barcelona - melindros (piscoturi).
Churros


Vezi această postare pe Instagram


You can't go to Spain and not have churros and chocolate at San Gines #chocolate #churros #traditional #yummy #madrid #spain #travelbug #eat #wanderlust #friendstripO postare distribuită de travel blogger (@travelgenius01) pe Dec 21, 2019 la 11:31 PST

Soletillas



Vezi această postare pe Instagram


En casa los niños aman las vainillas! Se las llevan para el recreo y son infaltables en la merienda! Pero lo cierto es que las industriales tienen algunos ingredientes que prefiero que no consuman... así que agarré mi batidora @yelmoarg (es la nueva Planetaria mini) y me puse a experimentar!! Después de probar varias recetas llegue a este resultado que no falla! . . - ⭐️VAINILLAS⭐️ . . ✨Ingredientes 4 huevos de campo 150 gr Azúcar integral 150 gr Harina extra fina 1 cda de polvo de hornear 1 cda de sopa de Extracto de vainilla Azúcar integral c/n . . ✨Preparación Separar la claras de las yemas. Batir las yemas con 50 grs de azúcar y el extracto de vainilla. Por otro lado merengar las claras con el resto del azúcar batiendo hasta lograr el punto de claras a nieve. Mezclar ambos batidos con movimientos envolventes para que no se baje la esponjosidad. Tamizar la harina con el polvo de hornear y agregarla al merengue en tres veces con movimientos envolventes. Poner la preparación en una manga y armar las vainillas sobre una placa enmantecada. Espolvorear con azúcar por arriba si se quiere, rociar con agua y hornear a temperatura alta por 12 a 15 minutos hasta que los bordes se vean dorados. Enfriar sobre una rejilla. Se guardan en frasco hermético 😉! . - 🤓INFO UTIL 👉🏼huevos de campo @somosranchomarket . 👉🏼harina orgánica @reservapaititi . 👉🏼tener una buena batidora para merengar las claras es casi una bendición 🙃, porque hay que batir bastante! Si estás pensando adquirir una yo te recomiendo la nueva Planetaria mini de @yelmoarg que es lo más, tamaño justo y un color divino!. 👉🏼bowls de acero con base anti deslizante @essenoficial . _ _ _ #recetasmonascm #alimentacionsaludable #ricosanosimpleylindo #vainillas #noalaobesidadinfantil #seamosalimento #cocinasimple #cocinacasera #vainillascm #huevosdecamoo #cocinareal #soletillas #plantillas #cocinaconamor #vivalavianda #viandasmonasO postare distribuită de Mariana Bisso (@cocina.mona) pe Mar 10, 2019 la 5:28 PDT

Melindros



Vezi această postare pe Instagram


Per esmorzar, una tassa de xocolata desfeta amb #melindros ... Combat el fred! 💪🏽🤣🤤 . . #esmorzar #berenar #pastry #biscuit #fred #chocolat #fire #instaphoto #realfood #foodpornO postare distribuită de Ca Feliu (@ca_feliu) pe Dec 3, 2019 la 12:54 PST


3. Pincho de tortilla
Un alt preparat renumit, in special in Madrid si in nordul Spaniei este pincho de tortilla sau omleta cu cartofi. Aceasta este insotita de o cafea espresso tare sau caña - o bere mica la draft.




Vezi această postare pe Instagram


Desayunamos? ¿Quién piensa que la tortilla de patata es el mejor desayuno que existe? 🙋🏽‍♀️ . . . #tortilladepatatas #tortilladepatata #tortillaespañola #pinchodetortilla #desayuno #spanishfood #tapasO postare distribuită de Tortilléate (@tortilleate) pe Dec 10, 2019 la 11:35 PST

4. Huevos rotos con chorizo
Un alt preparat pe baza de oua servit la micul dejun sau brunch este si acesta mancare gustoasa compusa din oua ochiuri moi si apoi "sparte", cartofi prajiti si chorizo sau jambon.

Vezi această postare pe Instagram
Já pensaram o que vai ser o almoço hoje? Estão sem ideias? O que me dizem de uns ovos rotos com presunto? A estes dei um toque extra com pimento assado e cebola caramelizada. Ficou tão bom 🤤 A receita foi publicada hoje no Blog, mas para quem preferir por aqui, deixo a receita abaixo 👇 se nunca provaram, recomendo vivamente é mesmo bom! 😊 Ingredientes: 3 batatas médias para fritar 1 cebola pequena 0.5 dl de azeite 1 c.sopa de açúcar 1 pitada de sal 1/2 pimento vermelho assado 4 ovos 8 fatias de presunto 1 raminho de salsa Preparo: descascar as batatas e lavar bem. Cortar em tiras, secar bem e levar a fritar em óleo quente até que comecem a alourar. Escorrer o excesso de gordura sobre papel de cozinha, temperar com sal a gosto e reservar. Descascar a cebola e cortar em meias luas finas, colocar numa frigideira anti-aderente, juntar o azeite e levar a refogar até que a cebola fique translúcida. Adicionar o açúcar e o sal e deixar refogar, mexendo ocasionalmente até dourar. Juntar o pimento cortado em tiras finas e cozinhar 2 minutos. Juntar as batatas fritas, envolver bem e partir os 4 ovos sobre as batatas temperando com sal a gosto. Tapar a frigideira e deixar cozinhar 3 minutos. Destapar a frigideira, retirar do lume, remexer ligeiramente os ovos para os romper, juntar as fatias de presunto, salpicar com salsa picada servir de imediato. #apetiscana #ovosrotos #huevosrotos #lecuinept #neverstick2 #spanishfood #foodie #foodphotography #foodblogger #delish #yummi #deliciousfood #sorrynotsorry #lunchtime #foodstagram #foodlover #foodiepicsO postare distribuită de ℙetiscana by Ana Filipa Costa (@apetiscana) pe Dec 17, 2019 la 3:09 PST


5. Croissant de almendras
Croissant-ul la micul dejun este una dintre alegerile preferate ale francezilor si italienilor, asa ca, daca ajungi in zona Barcelonei, trebuie neaparat sa incerci croissantul cu fulgi de migdale.


Vezi această postare pe Instagram

Esto y un café ☕🥐 la combinación perfecta. Croissant rellenito de crema de almendras cubierto con láminas crocantes de almendra en nuestra masa laminada %100 mantequilla. #croissantdealmendras #croissant #vamosatomarelalgo #panaderia #medellin #labolleriaO postare distribuită de La bollería (@labolleriamed) pe Aug 30, 2019 la 1:01 PDT

6. Bauturi preferate de spanioli la micul dejun
Printre cele mai consumate se numara evident cafeaua. Aceasta poate sa fie atat espresso, cat si americano sau café con leche (cafea cu spuma de lapte). La fel de populare sunt si sucurile proaspat stoarse de portocale sau grepfruit.


Daca vrei sa afli mai multe despre micul dejun in diverse parti ale globului, urmareste aici toata seria de articole.







08. Micul dejun in jurul lumii - ce mananca francezii la micul dejun? - Dec 21, 2019 9:25:00 AM
Continuam calatoria noastra culinara cu o alta tara si de data asta ajungem in Franta. Curios ce mananca francezii la micul dejun si care sunt alimentele si bauturile cu care isi incep ziua?

La fel ca si micul dejun in Italia, le petit déjeuner sau micul dejun in Franta este unul destul de light. Nu te astepta sa gasesti bacon, carnati, sunca sau omlete consistente. Francezii prefera produsele dulci (croissant, tarta, o felie de paine cu unt si cu gem), alaturi de o cafea sau un pahar de suc de fructe, de obicei de portocale.

mic dejun frantuzescSursa foto: Discoverwalks.com
Painea preferata de acestia este baguette sau painea sub forma de bagheta, dar si varietati precum pain au chocolat (paine cu fulgi de ciocolata), pain aux noix (paine cu nuci sau alune), pain de campagne (paine gtraditionala facuta la tara), pain brie (o paine cu crusta foarte groasa, facuta in Normandia). Paine pe care o gasesti in boulangerie sau in brutaria locala cu eticheta “Tradition” ceea ce inseamna ca paine este facuta numai cu ingrediente si procedee traditionale sau “Maison” care arata ca a fost facuta chiar in acea brutarie.

Paine frantuzeasca sub forma de bagheta



Vezi această postare pe Instagram


Ça c’est de la tradition 🥖👩🏻‍🍳😍#baguettetradition #frenchbread #frenchbaguette #alveolage #breadbaker #bread #breadlover #breadfamily #bread_family #bakery #baker #paindetradition #paindetraditionfrançaise #sourdoughbreadO postare distribuită de Richard lucy (@lucypastry.bakery) pe Dec 14, 2019 la 9:00 PST
Croissante si pain au chocolat



Vezi această postare pe Instagram


Croissants & pains au chocolat 🥐 #chantecocotte #café #caféfrançais #croissant #painauchocolat #vintage #retro #croissantauxamandesO postare distribuită de Chante Cocotte (@chantecocottecafe) pe Dec 20, 2019 la 12:46 PST
Printre alte produse dulci de patiserie preferte de acestia se numara si briosele, madeleine sau chouquette - produs de patiserie format dintr-o bucata mica de aluat presarat cu zahar perlat.

Chouquette


Vezi această postare pe Instagram
Hello IG... Vous avez été nombreuses à me demander la recette des chouchouuuuuuuquetttttessss alors la voici la voilà ... je vous posterai aussi la version gourmande 😉 faites défiler les photos ... Recette by @philippe_conticini donc ça ne peut qu être une tuerie gustative ❤ 125g de lait 125g d eau 110g de beurre mou 1 pincée de sel 1cas de sucre ou 1 sachet de sucre vanillé 145g de farine 4 à 5 oeufs Préchauffer le four à 175°. Dans la casserole mettre l eau le lait le beurre le sucre le sel faire chauffer le tout . Retirer du feu et ajouter la farine . Remuer à l aide d une cuillère en bois. Remettre sur le feu et sécher la pâte 3 à 4 min . Ensuite déplacer la pâte dans le bol du robot ou un saladier et refroidir la pâte en mélangeant à l'aide de la feuille ou de la cuillère en bois . Ensuite incorporer 1 à 1 les oeufs . La pâte doit être lisse brillante . Placer dans une poche à douille munie d une douille lisse. Puis pocher sur du papier cuisson . Parsemer de perles de sucre ( on en trouve en supermarché ). Effectuer des mouvements circulaires pour que les grains accrochent à la pâte . Enfourner pour 25 min . Déguster sans modération... Je vous posterai le tuto en story permanente 😉 #chouquettes #choux #pateàchoux #gouter #yummy #chocolat #instafood #foodlove #instafood #foodaddict #instagrameuseO postare distribuită de Click & cook by Karima (@karimaelmakhloufi) pe Apr 4, 2019 la 7:30 PDT

Painea cu unt si cu dulceata ocupa un loc de cinste printre preferintele francezilor la micul dejun. Exista doua tipuri de unt, sarat si nesarat insa, francezii il prefera pe cel sarat. Printre genurile preferate de acestia se numara gemul de capsuni, piersici, fructe de padure, dar si de portocale, rubarba sau smochine.


Francezii nu isi incep ziua fara o cafea, de obicei una strong sub forma de espresso. Pe locul doi in preferintele lor se afla café au lait care este o cafea cu spuma de lapte. Cat despre ceai, francezii nu au o cultura a ceaiului, consumandu-l uneori la micul dejun, iar printre preferinte se numara ceaiurile din diverse ierburi (menta, verbina, tei, musetel). Alte bauturi preferate de acestia la micul dejun si pe care le vei gasi in majoritatea cafenelelor sunt sucurile proaspete de portocle sau gref.





09. Micul dejun in jurul lumii - ce mananca italienii la micul dejun? - Dec 20, 2019 6:21:00 PM
Pentru ca stim cat de importanta este prima masa a zilei si din dorinta de a face impreuna cu voi o calatorie culinara in jurul lumii, o sa incepem o noua serie de articole dedicate micului dejun in diverse parti ale globului.

Si cum putea sa incep mai bine decat cu Italia. 😊

mic dejun italian

Nu putem sa ne gandim la un mic dejun italian sau colazione cum ii spun ei, fara sa avem in vedere clasicul espresso sau un cappuccino. Ca si alternativa pentru cei care nu consuma produse pe baza de cofeina exista orzo sau o bautura instant pe baza de orz prajit. Se gaseste si la noi in supermarketuri, iar online il gasesti pe Vegis.ro.

Alaturi de espresso sau cappuccino, italienii obisnuiesc sa consume un cornetto, care este asemanator croissantului cu unt frantuzesc sau una crostata. Cea din urma este o tarta si poate sa fie umpluta cu gem de visine, caise sau fructe de padure (precum cea din imaginea de mai jos)




Vezi această postare pe Instagram
CROSTATA DI GRANO SARACENO E MIRTILLI ⭐️ una pasta frolla dal gusto particolare dato dalla farina di grano saraceno che racchiude un goloso ripieno di mirtilli neri e Fiordifrutta ai mirtilli rossi di bosco @rigonidiasiago ✨ buonissima e semplicissima da fare ☺️ Buona giornata 🎄🌟 • Per la ricetta trovate il link sul mio profilo 👉🏻 @claudiae_net • Oppure sul mio BLOG www.claudiafornaciari.it (nella barra di ricerca 🔎 cercate “crostata di grano saraceno e mirtilli”) • Questa ricetta è realizzata in collaborazione con @rigonidiasiago • #prodottofornitoda #rigonidiasiagoO postare distribuită de Claudia Fornaciari (@claudiae_net) pe Dec 20, 2019 la 4:48 PST
Pe langa acestea, italienii mai consuma si ciambella, care este un fel de chec (bundt cake) sub forma rotunda.



Vezi această postare pe Instagram
Buongiorno con la mia CIAMBELLA ALLA RICOTTA ⭐️ L’impasto è pronto in 10 minuti ✨ senza burro e senza olio ✌️ è morbidissima e super facile da fare 🍰🥛 Buongiorno 🎄 • Per la ricetta trovate il link sul mio profilo 👉🏻 @claudiae_net • Oppure sul mio BLOG www.claudiafornaciari.it (nella barra di ricerca 🔎 cercate “ciambella alla ricotta”)O postare distribuită de Claudia Fornaciari (@claudiae_net) pe Dec 17, 2019 la 10:53 PST
Pe langa cele mentionate mai sus, se mai consuma si biscuiti cu lapte, cereale sau musli cu lapte/iaurt, salate de fructe, paine prajita (Fette Biscottate) cu unt si cu gem, paine cu Nutella, etc.

Daca cea mai mare parte a barurilor servesc un espresso si un croissant, italienii din zonele rurale consuma cel mai adesea mezeluri impreuna cu branzeturi si oua fierte tari.


Astfel, italinii nu obisnuiesc sa consume un mic dejun bogat, multumindu-se cu o ceasca de espresso sau capuccinno si produse de patiserie. Foarte rar consuma si alte alimente precum oua fierte, branzeturi sau mezeluri. Avand in vedere ca cina o servesc destul de tarziu, in jur de ora 20, dimineata nu mai simt nevoia sa consume foarte multe alimente.


Daca mai stii si alte produse care sunt consumate de catre italieni la micul dejun, lasa-le mai jos intr-un comentariu.




10. Clatite Americane / Pancakes cu Avocado si Afine - Dec 18, 2019 8:06:00 PM
Pufoase, savuroase, nutritive. Acestea sunt doar cateva cuvinte cu care putem descrie aceste minunate clatite cu avocado si afine. Sunt perfecte pentru micul dejun sau pot fi luate la pachet si savurate la scoala sau la servici. Cei mici le vor devora si ei cu mare pofta.

Printre cele mai importante beneficii ale afinelor se numara antocianii care sunt niste fitonutrienti ce se gasesc in fructele si legumele de culoare albastra/indigo si rosie. Antocianii sunt printre cei mai puternici antioxidanti care au rol de protectie a vaselor de sange, fiind benefici la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Cat despre avocado, acesta este bogat in numerosi nutrienti. Printre cei mai importanti se numara vitamina K, acidul folic, vitamina C, vitamina B5, vitamina B6 si vitamina E.

Clatite Americane / Pancakes cu Avocado si AfineSursa foto: Runningtothekitchen.com
Ingrediente:125 de grame de faina un avocado mare bine copt175 ml de lapte (poate sa fie lapte de origine animala sau vegetala, in functie de preferinte)1 ou85 g de afineo jumatate de lingurita de extract de vanilieo lingura si jumatate de zahar de orice fel (brun, trestie de zahar, cocos, etc)o lingurita de praf de copto lingura de ulei de cocos (topit)un varf de cutit de nucsoaraun varf de cutit de sareunt pentru uns tigaia
Indicatii de preparare:Amesteca faina impreuna cu zaharul, praful de copt, sarea si nucsoara intr-un bol mediu.
Intr-un procesator de bucatarie, amesteca bine avocado-ul cu ouale, laptele, untul de cocos topit si extractul de vanilie. 
Adauga compozitia peste faina si omogenizeaza.
Pune o tigaie medie la incins si unge cu un pic de unt.
Ia putin din compozitie, formeaza clatita si pune cateva boabe de afine in fiecare bucata.
Coace 2-3 minute la foc mic-mediu pe fiecare parte. 

Acceseaza si aceasta pagina pentru mai multe retete de clatite americane pufoase.



11. Chec cu avocado si lamaie - Dec 17, 2019 5:23:00 PM
Chiar daca avocado-ul se foloseste adesea in stare cruda in salate sau sosuri gucamole, asa nu inseamna ca nu poate fi si gatit. Dar ce zici de o reteta simpla de chec ce are la baza tocmai acest ingredient?

Chec cu avocado si lamaieSursa foto: Naivecookcooks.com
Ingrediente:200 g de zahar;4 oua;un avocado si jumatate bine copt;300 g de faina;o lingurita si jumatate de praf de copt.
Ingrediente pentru glazura:o lingura de suc de lamaie125 g de zahar pudra;bucati de fistic, migdale, alune sau nuci pentru ornat
Preparare:Preincalzeste cuptorul la 170 ºC si unde o tava de chec cu ulei/unt si tapeteaz-o cu faina.
Batele ouale spuma impreuna cu zaharul, pana cand isi dubleaza volumul.
Intr-un alt bol, zdrobeste bine avocado-ul pana devine o pasta.
Amesteca faina cu praful de copt, iar impreuna cu pasta de avocado, incorporeaza-le in ouale batute spuma.
Pune compozitia in tava de chec si coace aproximativ pentru 40-45 minute. Fa testul cu o scobitoare pentru a vedea daca s-a copt si in interior.
Lasa-l in tava pana se raceste complet.
Pentru glazura de "gheata" sau icing, amesteca zaharul pudra cu sucul de lamaie. Ai grija sa nu ramana cocoloase de zahar.
Cu un cutit, intinde glazura peste chec, iar peste acesta presara nuci, migdale sau fistic.
Lasa la racit.



12. Oua umplute cu pasta de avocado - Dec 16, 2019 9:16:00 AM
Cauti o reteta de aperitive festive pentru masa sarbatori sau o alternativa mai sanatoasa la clasicele oua umplute? Iti recomandam ouale umplute cu crema de si ceapa rosie.

Oua umplute cu pasta de avocadoSursa foto: Verywellfit.com
Ingrediente:6 oua;1 avocado mare, bine copt;o jumatate de ceapa rosie tocata marunt;sucul de la un lime;sare si piper dupa gust;pentru ornat: frunze de busuioc, patrunjel, etc.
Preparare:Fierbe ouale tari (aprox. 7-8 minute), apoi pune-le la racit intr-un vas cu apa rece.Decojeste-le, taie-le in jumatati si scoate galbenusul.Curata avocado-ul de coaja si zdrobeste miezul cu o furculita.Adauga si galbenusul zdrobit cu furculita, ceapa rosie, tocata marunt si sare si piper dupa gust.In functie de preferinte mai poti adauga si alte condimente sau verdeturi.Umple fiecare jumatate de ou cu pasta obtinuta si orneaza dupa preferinte.
Aceasta reteta de oua umplute cu avocado mai poate fi servita si la micul dejun sau ca si gustare. 
De asemenea, avand in vedere ca avocado-ul se oxideaza foarte repede, este indicat ca aceste oua umplute sa nu fie pregatite mai repede cu 2 ore inainte de servire.
Pentru mai multe retete delicioase cu avocado, nu uita sa verifici colectia noastra de pe blog. 





13. Paste cu sos de avocado si nuci pecan prajite - Dec 11, 2019 7:28:00 PM

Cremoasa, lejera, aromata, cu un gust usor afumat. Cam acestea sunt doar cateva cuvinte in care putem descrie aceasta reteta vegana de paste cu sos de avocado si nuci pecan prajite.

Paste cu sos de avocado si nuci pecan prajiteSursa foto: Veganricha.com

Ingrediente:1 avocado mare, bine copt;2 catei de usturoicateva frunze proaspete de busuioc (aprox. 5 g) + cateva pentru ornatcoaja de o jumatate de lamaie2 linguri de suc de la o lamaie2 lingurite de ulei de masline extra virgin185 ml de apao lingurita de fulgi de drojdie inactivasare si piper dupa gust
Ingrediente pentru nucile pecan prajite:50 g de nuci pecan taiateo lingurita de ulei (preferabil ulei de cocos)o jumatate de ligurita de boia de ardeiun sfert de lingurita de pudra de usturoiun varf de lingurita de oreganoun varf de lingurita de sare
Preparare:Pune la fiert pastele/spaghetele conform instructiunilor de pe ambalaj.
Intr-un blender / chopper, pune avocado-ul cu restul ingredientelor si mixeaza. Mai adauga apa daca sosul este prea solid. Condimenteaza dupa gust.
Nucile pecan pot fi prajite atat la cuptor cat si intr-o tigaie pe aragaz. Daca alegi sa le prajesti la cuptor, amesteca nucile cu uleiul si cu condimentele si pune-le intr-o tava pentru 15-20 minute la 180 grade Celsius. Daca le prajesti pe aragaz, adauga uliul si nucile si amesteca din cand in cand aprox. 4 minute. La final adauga condimentele si amesteca bine.
Ameseca pastele cu sosul de avocado, adauga deasupra nucile pecan, cateva frunze de busuioc si coaja de lamaie.

Vezi aici mai multe retete cu avocado.




14. [2020] Retete cu avocado - sosuri, salate, paste, deserturi, retete pentru micul dejun - Dec 5, 2019 8:10:00 PM
Fructul de avocado contine peste 20 de vitamine si minerale printre care se numara: potasiu (ajuta la reglarea tensiunii arteriale), luteina (efecte benefice pentru sanatatea ochilor), acid folic (crucial pentru gravide si pentru refecerea celulelor rosii. Acesta este si o buna sursa de vitamine din complexul B, care ajuta la combaterea bolilor si a infectiilor, vitaminele C si E, plus alti nutrienti si oxidanti care ajuta si la prevenirea cancerului. Avocado este bogat in grasimi sanatoase si fibre si are un continut scazut de zahar sau glucide. In plus, este si foarte satios. Citeste aici mai multe despre beneficiile si valorile nutritionale ale avocado-ului.


Cum se consuma avocado?
Cel mai adesea, avocado-ul se consuma in stare cruda, raw, ca atare sau in salate, sucuri, smoothie sau diverse sosuri si piure-uri raw. Acesta poate fi consumat si de catre bebelusii de peste 6 luni, fiind foarte benefic pentru buna dezvoltare a organismului acestora. Mai multe despre beneficiile acestuia pentru bebelusi, precum si retete pentru diversificare cu avocado gasesti pe blogul nostru.


Poate fi consumat si samburele de avocado?
Chiar daca in ultimul timp circula o serie de articole pe tema beneficiilor consumului de avocado, pana in momentul de fata nu exista studii care sa dovedeasca siguranta acestuia pentru sanatate. Pe langa continutul mate de antioxidanti pe care ii contine samburele de avocado, acesta mai contine si inhibitori de tripsina si glicozide cianogene care pot fi periculoase pentru organismul uman. Pana nu exista suficiente studii care sa ateste consumul in siguranta a samburelui de avocado, iti recomandam consumi o cana de ceai verde sau o mana de fructe de padure pentru a te bucura de o portie sanatoasa de antioxidanti.

Daca totusi nu vrei sa arunci samburele de avocado, pune-l la incoltit intr-un pahar cu apa pentru o obtine un copacel de avocado. Vezi in video-ul de mai jos cum sa obtii un avocado dintr-un sambure.


Cand stii ca un avocado este copt?
In supermarketuri, avocado se gaseste in doua varainte: crud si ready-to-eat sau gata pentru a fi consumat. Daca alegi varianta cruda, acesta trebuie lasat la copt pentru 3-7 zile pana cand coaja acestuia devine inchisa la culoare, iar suprafata devine moale la atingere. Pentru a accelera procesul de coacere, pune avocado-ul intr-o punga de hartie impreuna cu cateva banane si nu mai mai trebuie sa astepti o vesnicie pana se coace. O alta modalitate de a verifica daca este copt, este a rupe codita acestuia. Daca se desprinde greu, atunci mai trebuie lasat la copt. Daca s-a desprins usor si la capat avocado-ul are o culoare verde-deschis este gata pentru a fi servit.😊 In schimb, daca culoarea acestuia este maro, s-ar putea ca avocado-ul nostru sa fie mult prea copt.Sursa foto: Albertonrecord.co.za

RETETE DE SOSURI GUACAMOLE
Printre cele mai cunoscute retete cu avocado se numara sosurile guacamole. La baza lui, sosul guacamole a fost inventat de catre azteci pe teritoriul actual al Mexicului. Ei foloseau doar fructe de avocado bine coapte si sare de mare. Intre timp, reteta a evoluat, astazi existand sute a variante a clasicului guacamole. Reteta clasica de guacamole contine, pe langa avocado doar: rosii, usturoi, ceapa rosie, frunze de coriandru, ulei de masline, suc de line, sare, piper, fulgi de chili.
Vezi mai jos colectia noastra de sosuri guacamole:Guacamole - reteta clasica a lui Jamie OliverSos guacamole pentru bebelusii de peste 8 luniToast/paine prajita cu sos guacamole, spirulina si ananas

RETETE PENTRU MICUL DEJUN CU AVOCADO
Fiind o sursa excelenta de grasimi sanatoase si alti nutrienti, avocado-ul reprezinta unul dintre ingredientele de baza pe care ar trebuie sa le incluzi in meniul tau de la micul dejun. Combina-l cu o felie de paine prajita, cu oua fierte sau oua ochiuri, alaturi de branza/cascaval si alte alte legume de sezon.

Daca avocado-ul este bine copt, zdrobeste-l cu furculita, adauga sare si piper dupa gust si serveste sosul obtinut pe o felie de paine prajita. Il mai poti combina si cu rosii cherry, ardei sau niste branza feta.
Toast/paine prajita cu sos guacamole, spirulina si ananasOua umplute cu pasta de avocado


RETETE DE SALATE CU AVOCADO
Atunci cand iti doresti sa servesti avocado la masa de pranz, cea mai buna alegere este sa-l incluzi intr-o salata. In cazul in care faci acasa salata si o iei cu tine la job, indicat ar fi sa pui avocado inainte de servire deoarece oxideaza destul de repede sau poti sa-l pui si dimineata inainte de plecare si sa-l stropesti cu putina zeama de lamaie.Salata vegana de quinoa cu avocado si baby spanacSalata vegana rapida si economica de cartofi si avocadoSalata vegana de quinoa cu avocado, perfecta pentru vara


RETETE DE PASTE CU AVOCADO
Paste si avocado? Daaa, suna yummy, atat pentru iubitorii de paste cat si pentru cei care doresc sa incerce ceva nou. Tu le-ati incercat? Daca nu, vezi mai jos ce bunatati te asteapta.
Paste cu sos de avocado si nuci pecan prajitePaste cu sos pesto cremos cu avocado


RETETE DE SMOOTHIE CU AVOCADO
Smoothie-urile reprezinta o modalitate excelenta de a te bucura de toti nutrientii pe care acest fruct ii contine. In plus, exista nenumarate combinatii in care il poti folosi. Iata recomandarile noastre:Smoothie proteic cu afine, avocado, lapte de migdale si seminte de chiaSmoothie cu avocado, cacao, afine si spirulinaSmoothie cu avocado si spirulina [efect antioxidant]Smoothie detoxifiant cu broccoli, spanac, avocado si spirulina


DULCIURI CU AVOCADO
Chiar daca retetele de deserturi cu avocado nu sunt asa de des intalnite, creativitatea si dorinta de experimentare nu cunoaste limite.Chec cu avocado si lamaieClatite americane cu avocado si afineInghetata cu avocado, miere si lapte de cocos







15. Ce inseamna bucatarie moleculara? + tehnici si restaurante unde gasesti mancare moleculara - Nov 20, 2019 7:33:00 PM
Ce este gastronomia moleculara?
Cuvantul molecular ne duce cu gandul la un laborator de chimie unde experimentam tot felul de reactii dintre diverse elemente. In ceea ce priveste bucataria, mancarea moleculara se refera studierea proceselor fizice si chimice din spatele unui preparat, de catre bucatari profesionisti impreuna cu oameni de stiinta.
Bucataria moleculara a luat fiinta la inceputul anilor '80, cand chimistul francez Hervé This a inceput sa studieze procesul de fabricatie al alimentelor, prima lui intrebare fiind: "De ce se taie maioneza?" A incercat sa inteleaga procesul chimic care duce la acest "eveniment nefericit" din viata oricarei gospodine. Apoi au urmat alte cateva sute de studii si uite asa a aparut bucataria moleculara.
Cel care a dus gastronomia moleculara pe culmile succesului este seful spaniol Ferran Adria prin faimosul restaurant El Bulli din Costa Brava, restaurant cu 3 stele Michelin. “Luaţi un fel de mâncare cunoscut de toată lumea şi transformaţi toate ingredientele: textura, forma sau temperatura. Descompusă în acest fel mâncarea îşi păstrează esenţa iniţială, dar forma este radical schimbată faţă de origini”, spune Ferran Adria în cartea El Bulli 1994-1997. 
Astfel, gastronomia moleculara sau bucataria experimentala are ca si scop utilizarea de noi tehnici de transformare culinara prin procese precum, macerare, caramelizare, coacere dubla si folosirea de noi ingrediente, observandu-se toate procese fizice si chimice implicate in pregatirea unui astfel de preparat.
Bucatarie molecularaSursa foto: Splice-bio.com
Sferificarea - una dintre cele mai folosite tehnici din bucataria moleculara
Procesul de sferificare are la baza 2 ingrediente principale:Alginatul de sodiu - acesta face parte din familia polizaharidelor si se regaseste in peretii celulelor algelor maronii, iar in contact cu apa devine semi-vascos.Clorura de calciu - este o sare cristalina usor solubila in apa.Vezi in video-ul de mai jos o reprezentare a tehnicii de sferificare. Ce zici de "caviar" de pepene, mar sau miere?



Restaurante unde gasesti mancare moleculara
Unul dintre cele mai renumite restaurante unde poti degusta bucataria de avangarda este The Artist din Bucuresti. Chef-ul si co-proprietarul restaurantului este olandezul Paul Oppenkamp, fost chef executiv pe cel mai mare yacht privat din lume “The World”. Restaurantul in gasesti in Centrul Vechi pe Nicolae Tonitza, 13.
caracatita - restaurant The ArtistSursa foto: Tripadvisor.com






16. Bilute proteice cu fulgi de ovaz, unt de arahide si fulgi de ciocolata - Nov 15, 2019 2:16:00 PM
Aceasta reteta de bilute proteice cu unt de arahide, fulgi de ovaz, fulgi de cocos si fulgi de ciocolata, este perfecta ca si snack de luat la birou si savurat intre mese sau dupa antrenament/sala.

Ai nevoie de putine ingrediente, se prepara usor, nu necesita coacere, asa ca, treci rapid la treaba! 😄💪

Bilute proteice cu fulgi de ovaz, unt de arahide si fulgi de ciocolataSursa foto: Mycrazygoodlife.com
Ingrediente:180 g de fulgi de ovaz90 g de fulgi de ciocolata / chocolate chips50 g de fulgi de cocos125 g de unt de arahide25 g de miere sau sirop de artaro lingurita de extract de vanilie
Preparare:Intr-un bol mare amesteca fulgii de ovaz, cu fulgii de cocos si cei de ciocolata.
Adauga untul de arahide, mierea si vanilia si amesteca pana rezulta o compozitie omogena.
Pune totul la rece aproximativ o ora in frigider.
Ruleaza apoi bilute de marimi potrivite.
Pot fi pastrate la rece in recipiente de sticla. 



17. Retete pentru cina pentru bebelusii de peste 8 luni - Nov 15, 2019 11:15:00 AM
Odata cu introducerea alimentelor solide in alimentatia bebelusului, lucrurile incep sa se schimbe? Printre cele mai frecvente intrebari pe care proaspetele mamici si le pun legate de masa de cina a celui mic, se numara alimentele recomandate, echilibru nutritional, cat de consistenta trebuie sa fie cina, etc. Citeste in continuare pentru a afla care sunt principiile de baza dupa care sa te ghidezi in prepararea unei cine satioase pentru bebe.

Sursa foto: Parents.com
Ce alimente sunt recomandate pentru masa de cina a bebelusului?
Medicii pediatri recomanda pentru cina bebelusului alimente care ofera senzatia de satietate, dar nu solicita excesiv sistemul digestiv al celor mici in timpul noptii. Printre recomandari se numara legumele (sub forma de piure, budinca, sufleu, supa crema), fructele (piure-uri in special), pastele (in combinatie cu legume, smanatana, branzica) si lactatele (mamaliga cu branzica/iaurt). Alimentele bogate in proteine de origine animala si grasimi sunt recomandate pentru masa de pranz (peste, carne, ou).

Printre cele mai eficiente combinatii pentru masa de cina se numara piure-urile din legume de sezon (dovleac, dovlecel, broccoli, conopida, mazare, cartof) la care sa adaugi cartof dulce fiert sau copt la cuptor, orez fiert, paste, mei. Acestea sunt bogate in carbohidrati care sunt destul de satiosi si ii permit bebelusului sa doarma toata noaptea. Iata aici o lista de piureuri de legume potrivite pentru bebe:
Piure de conopida3 retete de piureuri de legume sanatoase pentru bebelusi si copiiPiure de sfecla rosiePiure de broccoliPe langa piure, la fel de recomandate sunt si retetele de supa crema. Opteaza pentru legume proaspete de sezon sau combinatii de mai multe legume. Iata aici cateva recomandari:Supa crema de conopidaSupa crema de sfecla rosieSupa crema de broccoliSupa crema de dovleac (copt) pentru bebelusi


18. Briose cu mere, banane si morcov pentru bebelusi si copii [reteta fara zahar] - Nov 15, 2019 7:58:00 AM

Briosele sunt o reteta mereu la indemana: gustoase si usor de preparat. In plus, sunt perfecte atata pentru micul dejun cat si pentru gustarea bebelusului.

Aceasta reteta de briose cu banane, mere si morcov va fi o adevarata incantare pentru cei mici. Banana si morcovul le vor da un gust dulce acestor briose, asa ca, nu mai este nevoie sa adaugi zahar, in plus vor fi si pe placul celor mici. Sunt usor de preparat, putand fi savurate si de cei mari 😊

Briose cu mere, banane si morcoviSursa foto: Mykidslickthebowl.com

Ingredinte:150 g de mere curatate si taiate cubulete1 morcov (aprox. 100 g)1 banana mica bine coapta2 oua1 lingurita de vanilie50 g unt topit sau ulei160 g faina1 1/2 lingurita de praf de copt

Preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
Curata morcovul si pune-l intr-o cratita cu putina apa impreuna cu merele taiate cubulete si fierbe-le pentru 5-6 minute.
Intre timp, adauga banana intr-un castron si zdeobeste-o cu furculita. Adauga ouale, vanilia si untul sau uleiul.
Adauga apoi morcovul si merele pasate peste celelalte ingrediente si amesteca-le bine.
Dupa ce ai obtinut o compozitie omogena, adauga si faina si praful de copt si omogenizeaza din nou.
Pune compozitia intr-o tava speciala de briose, iar in functie de dimensiunea acesteia (normala sau mini) iti vor iesi intre 12-30 de briose.
Coace-le pentru aproximativ 25-30 de minute.
Pot fi pastrate la frigider pentru aproximativ 3 zile.


Vezi si alte retete de briose:Briose cu banane, capsune si iaurt grecescReteta simpla de briose cu bananeBriose sanatoase cu fulgi de ovaz, zucchini si morcoviBriose fara zahar cu banane si afine pentru bebelusi si copiiBriose sarate cu branza Cheddar si spanac




19. Briose fara zahar cu banane si afine pentru bebelusi si copii - Nov 15, 2019 7:33:00 AM

Bebelusii vor adora aceasta reteta de briose sanatoase! Sunt satioase, nu contin zahar, iar bananelele bine coapte vor echilibra perfect gustul acestora. Din compozitia de mai jos iti vor iesi aproximativ 30 de mini briose. Daca bebelusul are peste 12 luni, poti inlocui untul si cu ulei de cocos care este mult mai sanatos.

Briose cu banane si afineSursa foto: Mykidslickthebowl.comIngrediente: 2 banane medii bine coapte30 de afine2 oua1 lingurita de vanilie100 g ulei sau unt topit160 g faina 1 1/2 lingurita de praf de copt
Preparare:
Intr-un castron adauga bananele si zdrobeste-le cu furculita.
Adauga ouale, vanilia si untul sau uleiul.
Amesteca-le bine cu un blender sau cu ajutorul unui robot de bucatarie.
Adauga faina si praful de copt. Mai amesteca inca 30-60 de secunde.
Cu o lingura pune din compozitie intr-o forma speciala de briose. Deasupra adauga cate o afina. 
Pot fi pastrate la frigider intr-o caserola etans pana la 3 zile.


Vezi si alte retete de briose:Briose cu banane, capsune si iaurt grecescReteta simpla de briose cu bananeBriose sanatoase cu fulgi de ovaz, zucchini si morcoviBriose sarate cu branza Cheddar si spanacBriose cu mere, banane si morcov pentru bebelusi si copii



20. De ce sa consumi o lingurita de ulei de cocos dimineata? - Nov 13, 2019 8:42:00 PM
Uleiul de cocos este considerat un superaliment si una dintre cele mai importante surse de grasimi  sanatoase. Este bogat in acizi grasi cu lant mediu care contribuie la stimularea metabolismului si ajuta la arderea grasimilor.

Pe langa multiplele beneficii pe care uleiul de cocos le are pentru sanatate (mentinea sub control a greutatii corporale, scaderea colesterolului rau, mentinerea igienei orale, stimuleaza functiile creierului, combate diverse bacterii si virusuri din corp, etc.), acesta mai poate fi folosit si in cosmetica, bucatarie si gospodarie. Mai multe despre multiplele sale intrebuintari puteti citi si in urmatorul articol: Uleiul de cocos - 101 intrebuintari surprinzatoare pentru sanatate, frumusete si gospodarie.

Ulei de cocosCare sunt efectele consumului de ulei de cocos dimineata pe stomacul gol?
Consumul unei lingurite de ulei de cocos bio/certificat organic pe stomacul gol are contribuie la diminuarea stratului de grasime abdominala si la mentirea siluetei. 
Nu te gandi ca acesta va face minuni din prima saptamana! Inarmeaza-te cu multa determinare si rabdare, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Axeaza-te si pe un regim alimentar echilibrat, bogat in fructe si legume proaspete, combinat cu putina miscare si sport.


Include o lingurita de ulei de cocos in cafeaua de dimineata
Daca ti se pare prea complicat sa consumi uleiul de cocos ca atare, poti sa introduci o lingurita de ulei bio in cafeaua ta de dimineata. Acesta poate fi o alternativa la clasicul lapte, insa, daca vrei sa tii kilogramele sub control, ai grija la zahar. 
Uleiul de cocos ii va da cafelei o aroma delicata in timp ce tu te vei bucura de toate beneficiile acestuia. Pe langa stimularea metabolismului, uleiul de cocos are si efecte energizante. Cum ai putea sa-ti incepi ziua altfel decat intr-o forma maxima si plina de energie? 😊 Iata aici si reteta: Cum sa prepari cafea cu ulei de cocos?



21. Piure de mere si curmale pentru bebelusii de peste 8 luni - Nov 10, 2019 5:42:00 PM
Cand pot fi introduse curmalele in alimentatia bebelusului?
Curmalele sunt niste fructe exotrice extrem de nutritive. Acestea sunt bogate in proteine, antioxidanti, fibre, vitamine si minerale. Printre cele mai importante vitamine continute de acestea, se numara:complexul de vitamine Bvitamina Avitamina Kiar printre minerale, se numara:calciuzincfosformagneziucuprupotasiuseleniuAstfel, curmalale reprezinta o sursa importanta de nutrienti pentru buna dezvoltare a bebelusului, chiar daca acestea sunt oferite mai rar in primii ani din viata.
Printre principalele beneficii ale curmalelor pentru sanatatea bebelusului se numara:imbunatatirea digestiei, in cazul in care copilul se confrunta cu probleme de constipatie;energizeaza organismul si imbunatatesc sistemul imunitar;combat anemia;previn cariile dentare;
Cum sa alegi cele mai bune curmale?
Atunci cand alegi curmale pentru bebelus, asigura-te ca acestea provin din surse sigure si contin doar fructul deshidratat, fara adaos de zahar, ulei, conservanti si alte chimicale. Le gasesti si online in majoritatea magazinelor naturiste, iar unul dintre acestea este Vegis.ro.

Cand si cum pot fi servite curmalele bebelusului?
Curmalele pot fi servite sub forma de piure, sos sau ca inlocuitor pentru zahar incepand cu varsta de 8 luni. Acestea pot fi servite atat dimineata, cat si la gusturea de la ora 10.


Piure de mere si curmale
Sursa foto: Kitchentreaty.com50 g de curmale curatate de samburiun mar mediulapte matern sau apa
Preparare:Curata curmalele de samburi si pune-le la inmuiat in apa calduta pentru 3-4 ore.Curata marul de coaja si seminte, taie-l cubulete si pune-l la fiert pana devine moale.Dupa ce s-au inmuiat si curmalele, adauga-le intr-un blender impreuna cu marul fiert si mixeaza pentru cateva secunde.Penru o consistenta mai lichida, adauga putin lapte matern sau apa.Poate fi pastrat la frigider pentru 2-3 zile intr-un borcan de sticla inchis ermetic.




22. Supa crema de castane cu cartofi - Oct 29, 2019 7:00:00 PM
Castanele pot fi consumate si sub alte forme, nu doar prajite, in deserturi sau piure. Daca nu ai incercat inca supa crema de castane, trebuie sa o treci neaparat de lista. Aceasta are un gust fin si se prepara usor cu doar cateva ingrediente. Cu siguranta ii vei incanta si surprinde pe cei dragi!

Supa crema de castaneSursa foto: Nutrifree.it
Ingrediente:200 g de castane prajite si curatate de coaja400 g de cartofio ceapa alba potrivita500 ml de supa de legume200 g smantana vegetala (daca nu esti vegan, poti folosi si smantana de origine animala)1 lingura de ulei de maslinesare, piper si condimente dupa gust optional: cateva tulpini de chives sau arpagic taiate rondele
Preparare:Taie ceapa solzisori si caleste-o intr-o cratita pana cand devine sticloasa.Adauga apoi castanele, cartofi taiati cubulete si supa de legume.Fierbe pana cand cand se inmoaie apoi adauga totul intr-un blender impreuna cu smantana si condimentele.Serveste imediat.Deasupra poti adauga cateva rondele de foi de arpagic.
Cu siguranta iti va incanta papilele gustative. Musai sa ne spui cum a fost! 😍




23. Reteta traditionala de dulceata de gutui - Oct 29, 2019 6:01:00 PM
Daca tot este in toi sezonul gutuilor, de ce sa nu ne bucuram de savoarea si aroma acestora si in sezonul rece? Asa ca, da fuga la piata, cumpara cele mai frumoase si parfumate gutui si haide sa trecem la treaba! 😊

dulceata de gutui
Ingrediente:2 kg de gutui0,5 kg de zahar2 lamaiun praf de sareoptional: mai poti adauga si coaja de la o lamaie (Atentie! ai grija ca aceasta sa provina de la  lamai ecologice sau lamai care au specificat ca poate fi consumata si coaja)
Preparare:Curata gutuiele de coaja si cotoare. Taie-le cubulete si adaugale intr-o cratita.Coaja si cotoarele adauga-le intr-o alta cratita, adauaga apa cat sa le acopere si pune-le la fiert. Daca e nevoie, mai poti completa pe parcurs.Dupa ce au fiert, strecoara sucul obtinut si adauga-l peste gutuile cubulete impreuna cu zaharul, sucul de lamaie, sarea si 1 l de apa plata sau de izvor. (Pentru a nu se oxida, pastreaza gutuile in apa rece pana fierb cojile si cotoarele).Fierbe la foc mic, amestecand sa nu se prinda de fundul vasului panca cand capata consistenta dorita.Pentru a vedea daca se leaga, tine o farfurioara in congelator, iar cand dulceata incepe sa le lege, se scoate farfurioara, se ia o lingurita de dulceata, iar daca aceasta nu se prelinge de pe farfurie, se poate lua de pe foc.Se toarna apoi in borcane bine spalate si uscate, apoi se sterilizeaza la cuptor la 150 de grade pentru 10 minute.Tava cu borcanele se inveleste apoi intr-o patura groasa si se lasa acolo pana se racesc complet.
Aceasta este o reteta veche de dulceata, nu contine conservanti si nici foarte mult zahar. Ideala pentru intins pe o felie de paine prajita cu unt, alaturi de o ceasca de ceai sau lapte. Pofta buna! :)


Vezi si alte retete de dulceata:Dulceata de portocaleDulceata de afine fara zaharDulceata de kiwi cu bananeDulceata de kiwi


24. Piure de gutui pentru bebelusi - Oct 23, 2019 4:44:00 PM
Gutuia poate fi introdusa in alimentatia bebelusului incepand cu varsta de 6 luni, mai exact o data cu inceperea perioadei de diversificare. Aceasta este bogata in vitaminele A, B și C, fibre, compusi fenolici, antioxidanti si in minerale precum potasiu, cupru, seleniu, zinc, fosfor, calciu, fier si magneziu, avand in continut scazut de grasimi. Antioxidanti si vitaminele A si C contribuie la intarirea sistemului imunitar, iar continutul de fibre lupta impotriva constipatiei.

Avand in vedere ca suntem in plin sezon de toamna, gutuiele reprezinta o idee excelenta pentru a-i prepara bebelusului o mancarica gustoasa si sanatoasa. Se recomanda ca acestea sa fie coapte in cuptor sau fierte la aburi pentru a-i fi servite celui mic. Ideal ar fi sa introducem in alimentatia acestora fructe si legume proaspete de sezon, asa ca profita din plin de abundenta gutuilor.

gutui

Cum sa prepari un piure de gutuie coapta pentru bebelusi?Alege din piata de la producatorii locali 1-2 gutui bine coapte;Spala-le bine pana cand se duce puful de pe ele;Taile-le in patru si scoate samburii si partea lemnoasa;Aseaza-le apoi intr-o tava tapetata cu hartie de copt;Lasa-le apoi la copt pana cand devin moi aproximativ 20-30 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade;Dupa ce s-au racit, cu o lingura ia pulpa de pe coaja si pune compozitia intr-un blender si mixeaz-o cateva secunde.
Acest piure de gutui coapte poate fi servit ca atare, sau in combinatie cu biscuiti sau alte fructe: mar, para, banana.




25. Supa crema de dovleac (copt) pentru bebelusi - Sep 25, 2019 6:31:00 PM
Dovleacul este un aliment ideal pentru diversificarea bebelusului deoarece este o sursa importanta de potasiu, fier, proteine, dar si beta-caroten si vitamina A.


De la ce varsta poate fi introdus dovleacul in alimentatia bebelusului?
Dovleacul poate fi introdus in alimentatia bebelui incepand cu varsta de 6 luni. Pe langa supa crema, acesta poate fi oferit si sub forma de piure sau amestecat in cereale sau iaurt. Mai foare fi servit si copt, ca atare sau asociat cu putina carnita de pui.
Supa crema de dovleac (copt) pentru bebelusi Sursa foto: Taste.com.au
Ingrediente:200 g de dovleac (fiert, copt sau fiert la aburi)1 morcov mic1 ceapa micao bucatica de telinaun sfert de ardei graso lingurita de untcateva frunze de patrunjel verde
Preparare:Curata morcovul, ceapa, telina, ardeiul, taie-le cubulete si pune-le la fiert intr-o cratita cu aproximativ 1 l de apa.Fierbe legumele aproximativ 15 minute, iar dupa ce opresti focul adauga frunzele de patrunjel.Dovleacul fierbe-l separat in apa sau la aburi sau coace-l in cuptor Scurge legumele de apa, fara sa o arunci, adauga-le intr-un blender impreuna cu untul si mixeaza-le. Pentru a obtine consistenta dorita, adauga cate putin din apa in care au fiert legumele.Serveste imediat sau pastreaza la frigider pana la 3 zile.

Vezi si alte retete pentru bebelusi.